Diyabette hastalığın süresi ve şeker seviyesi Önemlidir. İnsüline bağımlı olan ve gençlerde görülen Tip ı ile ileri yaşlarda ortaya çıkan Tip ı şeklinde kendini gösteren diyabet; vücuttaki şeker (glikoz) miktarının yüksek olması ile seyreden Düzenli kontroller yapılmadığı takdirde vücuttaki birçok organda hasara neden olmaktadır. Şeker hastalığında hastalığın oluşturduğu yan etkilerin ortaya çıkması, öncelikle hastalığın süresine bağlıdır. Yani hastaları kaç yıl şeker hastalığı ile yaşadığı çok önemlidir. Daha sonra. hastalığa seyrinde kan şekerinin kontrol altında tutulup tutulmadığı önem kazanır. Sonrasında diyabete eşlik eden hastalıklar ve vücuttaki bazı değişiklikler dikkat çeker. Bunlar, gebelik, yüksek tansiyon, böbrek hastalıkları, şişmanlık, kansızlık, kanda yağ seviyesinin yüksek olması gibi nedenlerdir. Diyabet damar bozukluklarına yol açar. Hastalığın yan etkileri temel olarak damar bozukluklarına bağlıdır. Kılcal damarların iç tabakasında kalınlaşma başlar. Bu kalınlaşma kan hücrelerinin bozulmasına neden olur. Bu da dokulara oksijen taşınmasında yetersizliği oluşturur. Bu damarsal bozukluklar sonucu pıhtılaşma hücreleri bozulur ve çökelerek. kılcal damarların tıkanmasına yol açar. Bütün bunların sonucu vücuttaki dokuların beslenme sistemi bozulur.
Göz hastalıkları ve görme kaybı riskini tetikler. Diyabet nedeniyle ortaya çıkan damar bozuklukları, vücutta en hassas bölgeler olan göz, böbrekler ve damar sistemleri hasarlarına neden olur. Göz arkasında yeni damarlar oluşmaya başlar ve bu damarlar normal damarlarda bulunan kas tabakasından yoksun olduğundan, damar dışına sıvı sızmasını engelleyemez. Bu nedenle kolaylıkla çatlayıp kanamalara sebep olur. Çünkü kas tabakası olmayan damarlar, esneyemez ve kolay yırtılır. Bütün bu etkilerin sonucu gözde görme bozukluğu, san noktada şişlik(ödem), göz arkasında kanallardan, katarakt, göz tansiyonu, göz arkası damar tıkanıklığı, gözlük numarasındaki ani değişiklikler olabilir. Hastalığın daha ileri safhalarında; göz sıvısında büzülmeler, göz sıvısında ve arkasında kanamalar olur. Bu kanamalardan sonra pıhtı oluşur ve bu da göz arkasında yırtıklara sebep olabilir. Yine ileri safhalarda göz arkasında tülbent gibi zarlar birikir. şeker seviyesi kontrol altına alınmalı.
Şeker hastalığının vücuttaki zararlarını engellemek için kan şekerinin normal seviyede olması sağlanmalıdır. Periyodik olarak göz doktoru ve dahiliye uzmanı kontrolü yapılmalıdır. Hastalığın vücutta yarattığı zararları erken dönemde tespit ederek gerekli önlemleri almak çok önemlidir. Hastalığın takibinde erken teşhis; gözün muayenesi ile göz damarlarının muayenesi gereklidir. FFA denilen kol damarlarından ilaç verilerek yapılan göz anjiyosu gerekirse yapılabilir. OCT denilen göz tomogradisi ile gözün dokulalarının detaylı muayenesi yapılabilir. Erken dönemde, hastalığın mevcut safhalarına göre ilaç tedavisi (tabletlerle) belirli safhalarda yapılabilir. Damar bozukluklarının ve kanamaların başlaması durumunda kanmaları durdurmak ve oluşan zayıf damarları engellemek için lazer tedavisi uygulanabilir. Daha ileri dönemlerde sarı nokta arkasında sıvı birikmesinde ve zararlı damarların tedavisinde göz içerisine özel bir ilaç verilerek tedavi uygulanabilir. Daha da ileri safhalarda gerekli durumlarda cerrahi tedavi uygulanabilir.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.