Keratokonus Tanı ve Tedavisi | EyeSurgeryAntalya
Gözün 2 adet nıerceği vardır, bunlardan ilki mercek denilen lens, ikincisi de gözün soydam tabakasını oluşturan ön kısımdaki korneadır. Hastalık gözün saydam tabakasının (korneanın) öne doğru sivrilmesine bağlı olarak yüksek astiğmat ve miyopi gel işmesidir . Korneadaki öne doğru olan bu sivrilmeden dolayı da korneada incelme meydana gelir. Hastalık ilerleyicidir ve ergenlik döneminde ortaya çıkar. Hastalar genellikle ciddi görme kaybı olana kadar hastalıktan haberdar olmayabilirler. Alttaki ilk resimde normal göz, ikincide ise keratokonuslu göz görülmektedir.
Keratokonus’un sebebi tam olarak bilinmemektedir. Irsiyet ve göze sürekli uygulanan mekanik darbeler sebep olduğu bilinir. Sert kontakt lens kullanılması hastalığın ilerlermesine sebep olmaktadır. Korneası ince olan hastalar risk gurubundadır. Hastalık her safhasında tedavi edilebilir. Ancak geciktikçe hastalık zorlaşır ve tedavideki başarı azalır. Hastalığın en önemli bulguları; sürekli artan bir astigmat ve buna bağlı olarak artan görme bozukluğudur. Gözlük numarasının artırılmasına rağmen tam görmenin sağlanamaması, Işığa hassasiyet artması, Gözde devamlı kaşıntı ve rahatsızlık olmasıdır. Hasta her doktora gittiğinde gözlük numara artar. Hastaların %96 sında her iki göz tutulur ancak iki göz eşit hızda seyretmez. Hastalığın seyri önceden bilinemez, zaman zaman duraksamalar gösterebilir. Hastalığın tanısı basit göz muayenesi esnasında hekimin yüksek astigmattan şüphelenmesi ile başlar. Hastanen kornea tabakasının eğrilikleri ölçülür ve kesin tanı kornea topografisi yani haritası ile konur.
Yukarıda Kornea Tipografisinin çekilmesi ve kornea harita görülmektedir. Renkler kornea kalınlığına ve şekline göre değişir. Keratokonus’un durdurulmasına yönelik tek tedavi cross-Iinking tedavisidir. Bu nedenle erken tanı çok önemlidir. Hastalığın seyrinde gözlük verilmesi, sert kontakt lens takılması hastanın görme kalitesini artırmak adına yapılır. Daha ileri safhalarda hastanın korneasına halka takılabilir. Halka takılmasındaki amaç gözlük numaranı düşürüp görüş kalitesini artırmaktır. Daha ileri safhada da hastaya kornea nakli yapılır.