Katarakt Nedir?
Katarakt gözde bulunan doğal merceğin şeffaflığını kaybederek görmenin azalmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Genellikle yaşlılarda ortaya çıkan ilerleyici bir hastalıktır. Ancak yeni doğanlarda dahil her yaş gurubunda görülebilir. Mercek şeffaflığını kaybeder ve sürekli ilerler.ta ki görüntü tamamen kaybolana kadar devam eder. Hastalığın ilerleme hızı kişiden kişiye değişir. Şeker hastalığı gibi eşlik eden başka hastalık yada göze alınmış darbe hikayesi olanlarda daha hızlı seyredebilir. Hastalığın çok ilerlemiş safhalarında hastalığa eşlik eden glokom ( göz tansiyonu) gelişmesi seyrek değildir.
Kataraktın en önemli sebebi yaşlılıktır. Bunun dışında ırsiyet, travmalar, bazı ilaçlar, şeker hastalığı, uzun süreli kortizon kullanılması, üveit (göz içi iltihabı), göz tansiyonu gibi bazı hastalıklarda etken olabilir. Fazla ultraviyole ışığına maruz kalmak, C vitamini eksikliği hastalığı hızlandırabilir. Bebeklik ve çocukluk döneminde de katarakt görülebilir. Doğumsal kataraktların en önemli sebebi annenin hamilelik de kullandığı ilaçlar, geçirdiği hastalıklar olabilir. Tek gözü de iki gözü de tutabilir. şaşdık da eşlik edebilir. Kataraktın belirtileri; bulanık görme, ışığa hassasiyet, okuma zorluğu, sık sık gözlük değiştirilmesine rağmen net görüş elde edilememesi, özellikle gece ışıklarda saçaklanma, bazen çift görme, göz bebeğinin renginin değişmesi olabilir.
KATARAKTIN TEDAVİSİ
Kataraktın ilaçla yada gözlükle tedavisi yoktur. Tek tedavisi cerrahi olarak yapılır. Ameliyatla saydamlığını kaybeden mercek alınır, yerine yeni mercek konulur. Katarakt ameliyatları halk arasında lazerli denilen fako tekniği ile dikişsiz olarak yapılır. Ameliyat esnasında hasta bayıltılmaz.. Sadece damla ile göz uyuşturulur ve yaklaşık 10-15 dakika süren bir ameliyattan sonra hasta evine gönderilir. Yaklaşık 12 saat sonra göz açık bırakılır. Yaklaşık 5 gün kadar su değdirilmez.
Sırası ile ameliyatın yapılışı, yeni merceğin yerleştirilmesi ve son hali görülüyor. En çok sorulan sorulardan biriside; ameliyat ne zaman yapılmalıdır? Görme bozukluğu hastanın günlük işlerini etkileyecek seviyeye gelmesi durumunda ameliyat yapılabilir. Eskiden olduğu gibi gözün tamamen kapanması beklenmez. Aksine gözün tamamen kapanması ameliyatı zorlaştırıp süresini uzatır. Doğumsal kataraktlar tespit edildiği anda hemen ameliyat edilmelidir. Eğer beklenilirse göz tembelliği ve göz kayması oluşabilir. Bebek 3 yaşından küçük göze ameliyat esnasında mercek konulmaz 3-4 yaşına gelene kadar ameliyattan sonra gözlük yada kontakt lens kullandırılır. Daha sonra mercek konulmak üzere tekrar ameliyat yapılır. Sık sorulan sorulardan göze konulan mercekler nasıl olmalıdır? Bu mercekler ömür boyu gözde kalacağı için göze uyumu tam olmalıdır. Ameliyat sonrasında gözde bırakılan merceğin arka zarının beyazlaşmasını engelleyecek özellikte olması gerekir. Katarakt tekrar oluşur mu? Kataraktın tekrar oluşması mümkün değildir. Ancak gözde bırakılan arka zar beyazlaşabilir. Bu durumda YAG lazer denilen bir lazerle ameliyatsız 1-2 dakikada tedavi edilebilir. Ameliyattan sonra gözlük kullanımı da sık sorulan sorulardandır. Mercek ölçümü özel bir alet ile yapılır. Uzak için gözlük numarası 0 olarak hesaplanır ancak hastada astiğmat varsa bunun için özel mercek takılmalıdır. Yakın okuma için gözlük yenilebilir. Yada hasta tercih ederse ve hastanın gözü de uygun ise hem uzak hem yakını gösteren merceklerde konulabilir.
KATARAKT IN OLUŞUM EVRELERİ;