
Katarakt kendi gözümüzde bulunan doğal merceğimizin yaşlanma, travmalar ya da vücuttaki bazı metabolik hastalıklara bağlı olarak şeffaflığını kaybederek bulanıklaşmasıdır. Bu durumda göz merceği değiştirilerek yerine yeni ve şeffaf bir mercek konulur. Son yıllarda gelişen teknoloji ile beraber göz içi merceklerinde de değişiklikler oldu. Bu durumda göz içi mercekleri tek odaklı ve çok odaklı olarak iki guruba ayrıldı. Bu gurubun dışında bir de astigmatlı hastalar için torik mercekler geliştirildi.
Tek odaklı merceklerin takıldığı hastalar ameliyattan sonra yakın okumaları esnasında yakın okuma gözlüğüne ihtiyaç duyarlar. Çok odaklı merceklerde( akıllı mercekler) her kademede görüş olduğu için gözlük ihtiyacı olmaz.
Çok odaklı mercekler başlangıçta yakın ve uzak olarak iki odaklı olarak üretildiler. Ancak iki odaklı merceği kullanan hastalar orta mesafede beklentilerine karşılık bulamayınca(özellikle bilgisayar kullananlar) trifokal, panoptix (akıllı mercekler) mercekler geliştirildi. Astigmatı olan hastalar için de torik denilen astigmatlı mercekler geliştirildi. Bu özellik hem monofokal (tek odaklı) hem de çok odaklı merceklerde olabiliyor.
Bu merceklerin seçiminde doktorun değerlendirmesi ve hastayı bilgilendirmesi önemlidir. Örneğin çok odaklı merceklerde gece araç sürüş esnasında bir miktar ışık dağılmaları olabilir. Göz içerisine yerleştirilen merceğin kalitesi ve cinsi hastaların operasyon sonrası göz sağlıklarını ve görme kalitelerini belirler.
Her mercek kutusu içerisinde bir adet bilgilendirme kartı bulunur. Bu kartta merceğin markası modeli ve barkot numarası bulunur. Bu kart hastaya ameliyattan sonra teslim edilir.
Yüksek numaralı gözlük kullanan hastalarda da bazen katarakt olmaksızın bu ameliyat uygulanabilir.
Bu ameliyattan sonra hastalarda gözlük numarası değişimi olmaz.
Opr. Dr. Mustafa İşlek