Göziçi İlaç Enjeksiyonları | EyeSurgeryAntalya
Göz hastalıklarının tedavisinde göz içi enjeksiyon uygulamaları oldukça yaygınlaşmıştır, bu göz içi enjeksiyonlarından özellikle anti-VEGF enjeksiyonları bir çok göz hastalığında popüler bir tedavi şekli olmuştur; normalde VEGF (damar endoteli büyüme faktörü) vücutta bulunan ve plasentamn damarlanması, yara iyileşmesi, kemik büyümesi gibi bir çok fizyolojik süreçte rol alan doğal bir proteindir; ancak bazı retina (gözün gören, ışığı algılayan kısmına retina denir) hastalıklarında bu proteinin etkisi ile göz damarlarında geçirgenliğin artması yeni damar oluşumları görülür ve hastalığın ilerlemesine yol açar; bu amaçla göz içine bu proteinin etkisini önleyecek anti-VGEF içeren ilaçlar yapılır.
Anti VEGF enjeksiyonlan birçok göz hastalığında kullanılmaktadır bunlardan en önemlileri sarı nokta hastalığı ile şeker hastalığına bağlı göz hasandır
Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığında) Toplumda özellikle 5o yaş üstünde her 4-5 kişiden birisinde, 85 yaşında ise her iki kişiden birisinde san nokta hastalığının belirtileri gözlenir. İki farklı tipte san nokta hastalığı olabilmektedir.
1. Kuru Tip sarı nokta hastalığı: Çoğu hastada bulunan bir tiptir. Yaşlanmaya bağlıolarak gelişir. Yavaş ilerlediğinden görme kaybı daha azdır ve uzun sürede ortaya çıkar.
2. Yaş Tip sarı nokta hastalığı: Hastaların %ıo’unda bulunur. Gözün arka kısmından gelişen anormal damarlanmalar ve buralardan meydana gelen sızıntılar ve kanamalarla belirti verir.
Bu durumda görme kaybı ani ve ciddi seviyededir. Anti VEGF enjeksiyonu yaş tip san nokta hastalığında anormal damarların tedavisi için yapılır; tedavi genellikle birden fazla enjeksiyon gerektirir ve 4-6 hafta aralıklarla tekrar edilebilir. Aşağıdaki resimde göz arkası duvarından bir kesit görülmekte tedavi öncesinde sarı nokta hastalığında damarlardan sızıntıya bağlı sıvı birikimi görülmekte; tedavi sonrasında ise bu sıvının çekildiği görülmekte.
• Diyabetik retinopati (şeker hastalığının göz hasarında) Diabetli kişilerin göz arkasında anormal damarlar oluşabilmektedir. Bunlar göz içerisine kanamakta ve körlükle sonuçlanabilmektedir; aynı zamanda bu hastaların göz arkasındaki damarlarının geçirgenliğinin artması sonucu görme merkezinde sıvı toplanması (makina ödemi) olabilmektedir; anti VEGF enjeksiyonu damar geçirgenliğini azaltarak ve anormal damarlanmaların oluşumunu engelleyerek hastahğın tedavisinde etkili olur
Ayrıca ;
* Retina damarlarının tıkanıklıklarında
* erken doğan bebeklerin göz arkasındaki damarlanmaların tedavisinde
* Damarlanmayla beraber seyreden bazı göz tansiyonu türlerinde
* Göz içi iltihaplarında
* Göz içi tümörlerinde de anti VEGF enjeksiyonu yapılabilir
Göz içine enjeksiyonlar ameliyathane koşullarında yapılması gerekmektedir. Göze damla damlatılarak anestezi sağlandıktan sonra kornea denilen saydam tabakanın 3,5-4 mm gerisindeki beyaz tabakadan göz içine ilaç verilir. Göz içine olmasına rağmen ağrısızdır ve uygulaması oldukça kolaydır.
Her tedavi yönteminde olduğu gibi göz içi enjeksiyon tedavisinde de nadir de olsa bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir. En önemli komplikasyonu endoftalmidir (göz içi mikrobik iltihabı) ve ilaç verilenlerin Tablo.1-1 de gözlenmiştir, bunun dışında yine çok nadiren katarakt ve retina dekolmanı ve geçici göz içi basıncı yükselmesi görülebilir.
Eye Surgery Antalya, Göziçi İlaç Enjeksiyonları tedavi hizmetleri konusunda bilgi almak ve randevu oluşturmak için Randevu Al Bağlantısını kullanabilirsiniz.